enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3772
EURO
35,1523
ALTIN
2.324,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tunceli
Açık
23°C
Tunceli
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Avukat Adem Aydın: Askerlik borçlanması ile EYT’li olunur mu?

Askerlik borçlanması, askerliğini yapmış olan erkek vatandaşlara erken emeklilik için verilen bir haktır. Bu hak sayesinde erkeklerin askerlikte geçirdiği süreler nedeniyle hak kaybına uğramasının önlenmesi sağlanmaktadır. Kişilere verilen bu hak ile askerde geçirilen süreler borçlanılır ve bunun karşılığında emeklilik için gereken süre kısaltılır. Askerlik borçlanması ile kişiler prim gün sayısını tamamlar ve emeklilik için gerekli gün sayısını doldurur.

ASKERLİK BORÇLANMASININ AMACI NEDİR?

Emeklilik yaşı ve prim günü koşulu sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor. Kişiler askerlik yaptıkları dönemde sigorta yaptıramadığı için bu süreler sigorta başlangıç tarihlerinden ve prim günlerinden sayılmamaktadır. Bu zamanların hak kaybına neden olmaması için askerlik yaptığı dönemin borçlanılması askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapanların sigorta başlangıç tarihi, borçlanma yaptıkları gün kadar geriye çekilir.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanma sürelerine ait prim tutarı başvuru yapılan tarihteki belirlenen oranlara göre hesaplanır.
Askerlik borçlanması başvurusu e-Devlet üzerinden ya da SGK üzerinden yapılır. Bizzat SGK’ya gidip yapılabileceği gibi e-Devlet ile online olarak da gerçekleştirilir. İstenilen belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması ve verilmesi ile başvuru tamamlanacaktır.

ASKERLİK SÜRESİNİN SADECE BİR KISMINI BORÇLANMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

Askerlik süresinin tamamını borçlanmak gerekmiyor. Sadece ihtiyaç duyulan gün kadar borçlanma yapmak yeterlidir. Örneğin kişinin emekli olabilmesi için 30 günlük bir süreye ihtiyacı olması halinde sadece bu süreyi borçlanarak emekli olması mümkündür. Bu nedenle askerlik süresinin tamamı yerine sadece bir kısmını borçlanabilirsiniz.

KİMLER ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR?

Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.

Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.

Ancak geçirilen askerlik sürecinde SGK’ya bu dönemde herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR SÜRE İÇİN YAPILABİLİR?

Bu hakkın amacı kişilerin askerlikte geçirdikleri sürelerin kişilerin borçlanarak bu sürelerde geçen zamanın da prim gün sayısına ve sigorta başlangıç tarihine etki etmesini sağlamaktır. Bu nedenlerle Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir.

Avukat Adem AYDIN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.